top of page

NALATENSCHAPPEN

SPAANS ERFRECHT EN TESTAMENT

Zoals de meeste landen heft Spanje een erfbelasting als U onroerend goed nalaat.

Er zijn echter grote verschillen per regio in Spanje wat betreft de vrijstellingen en tarieven voor de erfbelasting. 

De Spaanse overheid heeft nationale tarieven en vrijstellingen opgesteld, maar de 17 autonome regio’s in Spanje hebben de bevoegdheid af te wijken van deze nationale regelgeving.  Deze afwijkingen zijn meestal vrijstellingen die bijna altijd in het voordeel zijn van de belastingbetaler. In Andalusië bijvoorbeeld, wordt U vrijgesteld tot 1 miljoen Euro.

 

Vroeger waren deze vrijstellingen enkel geldig voor de inwoners van Spanje.  Maar in 2014 werd Spanje op de vingers getikt door de Europese Gemeenschap.  Het Europese Gerechtshof was van oordeel dat Spanje schuldig was aan discriminatie en sindsdien zijn de vrijstellingen op erfbelasting geldig voor elke inwoner van de EU.

 

België houdt rekening met de in het buitenland betaalde erfbelasting, maar niet met de belasting op schenkingen.

Voor vastgoed wordt de buitenlandse erfbelasting afgetrokken van de in België verschuldigde bedragen.  Indien U door de Andalusische vrijstelling geen belasting zou moeten betalen in Spanje, zal U toch nog belasting moeten betalen in België, en dit volgens de wettelijke schijven.

 

Een inwoner van Spanje moet belasting betalen op alles wat hij erft, ongeacht de woonplaats van de overledene.

 

Op Spaans bezit is altijd Spaans successierecht van toepassing.  Dat is helemaal iets anders dan erfrecht.  Successierecht is een belasting.  Keuze van een Belgisch erfrecht verandert hier niets aan. 

Successierechten en erfopvolging zijn een bijzonder ingewikkelde materie waarvoor U beter advies kan inwinnen van een juridisch kantoor.

Maak gerust een afspraak met ons indien U met vragen zit.  Wij helpen U met veel plezier en deskundigheid verder.

bottom of page